Kövessen minket a Facebookon!
Árnyékolástechnika

Amellett, hogy nyílászáróink korszerűek, megfelelő biztonságot, szigetelést nyújtanak, nem szabad elhanyagolnunk az árnyékolást sem. Az ablakainkhoz legmegfelelőbb, és a lakás arculatához leginkább passzoló árnyékolástechnikai eszközök kiválasztása nem könnyű feladat, de mindenki számára megtalálható az, amelyik számára minden szempontból megfelel. Az árnyékolástechnikai eszközöknek két fő csoportját különböztetjük meg: a külső, illetve a belső árnyékolókat.

Redőny: a legkedveltebb külső árnyékolástechnikai eszköz, amelynek van külsőtokos, és ráépíthető, vagy belső tokos változata. A külső tokos redőny lehet vakolható, vagy normál. A belső tokos redőnynek teljesen hőszigetelt doboza van. A redőnyök segítségével teljes sötétséget teremthetünk az adott helységben, ezen kívül pedig fontos szerepet játszanak, a hang és hőszigetelésben. Két féle lamella típus van, az alumínium és a műanyag. A redőnyök mozgathatóak kézileg, illetve a kényelem kedvelőinek van elektromos változata is. Redőnyöket beépített szúnyoghálóval is forgalmazunk.

Napellenző: külső árnyékolástechnikai eszköz, melynek leggyakoribb beépítési helyei a teraszok, erkélyek (lakások, vendéglátóegységek). Fő funkciójuk a napsugárzás, a hő, a csapadék elleni védelem. Működésüket tekintve lehetnek kézi kurblis, vagy akár távirányítóval elektromosan vezérelt is. Az UV-stabilizált, impregnált ponyvából készített árnyékolók nemcsak a napsütés és a csapadék elleni védelmet biztosítják, hanem egyénivé varázsolják a teret.

Zsaluzia: külső árnyékolás fontos eleme.  Ideálisan ötvözik a betekintés, a napfény és a hő elleni védelmet. Vízszintes lamelláinak állításával szabályozható a beérkező fény erőssége. Optimális körülményekről gondoskodik, kellemes környezetet teremt.

Reluxa: általánosan elterjedt, széles körben alkalmazható beltéri árnyékoló. Gazdag színskálával rendelkeznek, akár fa minták színeiben is kaphatók. Praktikus árnyékolási megoldást nyújt mind lakásokhoz, mind pedig irodákhoz. Segítségével szabályozható a bejövő fény mennyisége, a betekinthetőség kizárható. Egyszerűen beszerelhető, könnyen kezelhető, karbantartást nem igényel.

Roletta: egyre jobban közkedvelté váló belső árnyékolástechnikai eszköz, bő színválasztékának köszönhetően kitűnő dekorációs elem. Külső felét fényvisszaverő fóliával lehet ellátni, s így csökkenteni az adott helység felmelegedését. Működtetése lehet kézi, illetve elektromos.

 

  

 

  

Szalagfüggöny: a legkülönfélébb ablakformák belső árnyékolásának megoldására szolgál. Rengeteg színben variálható, lakásunk belsejének fontos dizájneleme lehet. Függőleges vászoncsíkokból álló, kézi működtetésű rendszer. Leggyakrabban munkahelyeken, irodákban használják, de lakásokban is egyre elterjedtebb, sőt ma már térelválasztóként is használatos. Lamelláik elfordításával szabályozható a beáramló fény mennyisége. A textíliák anyaga, színe nagy mértékben befolyásolja a fényáteresztés mértékét. Optikailag megfelelő védelmet, kellemes atmoszférát biztosít.

Szúnyogháló: nem kifejezetten árnyékolástechnikai eszköz, de ide soroljuk. Kétféle kivitelben kaphatók: fixen nyíló, illetve mobil rugós szerkezetűek. Praktikusan beszerelhetők a redőnytokba is. Napjainkban már nem csak a rovarok távoltartása a funkciója, hanem a por, a falevelek, és az allergén anyagok kívül tartása is.